Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]
[...] żeby zobaczyć efekt. Niekiedy wystarczy zadbać o to, by na talerzu nie było zbyt wiele przetworzonej żywności. Wysokiej jakości posiłki sprawią, że nie będziesz gromadzić wody podskórnej, która także wpływa na wygląd. Jak chudnąć? Bezpiecznie i powoli! Utrata masy ciała wymaga pożywnej diety oraz regularnych ćwiczeń. Przy czym nie mamy tu na [...]
[...] farmakologiczne, szczególnie negatywny potencjał dla biegaczy posiadają silnie aromatyzujące środki z grupy sterydów anaboliczno-androgennych (wzrost masy ciała, retencja wody, „pompa”), hormon wzrostu (podwyższenie stężenia mleczanów, obniżenie zdolności wysiłkowej) oraz insulina (wzrost masy ciała, obniżenie zdolności wysiłkowej). Można tu [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
[...] znów być sobą. Podsumowanie Kiedy następnym razem poczujesz się przeziębiony, zadbaj o to, żeby Twoja lodówka była źródłem zdrowych i odżywczych produktów. Ponadto pij dużo wody i zapewnij sobie odpoczynek, aby organizm mógł się zregenerować. Źródła: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system [...]
Alkohol w diecie sportowca występuje niezwykle rzadko. Zazwyczaj jest to element pewnego rytuału lub wypijanej lampki czerwonego wytrawnego wina, w ramach lekkiego odreagowania po ciężkim tygodniu treningów. Nie ulega również wątpliwości, że działanie alkoholu w pewnych ilościach, przekraczających możliwości adaptacyjne, wpływa negatywnie na nasz [...]
[...] krwi w mięśniu, ale i nie tylko. Dochodzi do niej również na skutek podniesionej syntezy tlenku azotu (który pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne), zwiększenia ilości wody w komórkach mięśniowych, zwiększonej ilości glikogenu w tkance mięśniowej. Oprócz aspektu psychologicznego jest zjawiskiem, które wspomagać będzie efekty treningowe, [...]
[...] ilości tłuszczu wewnątrz mięśni po spożywaniu 1 litra roztworu glukozy-fruktozy (106 g węglowodanów w porcji) przez 6 miesięcy, w stosunku do osób spożywających 1 litr wody (grupa kontrolna), Johnson i Green zastosowali 67-godzinną głodówkę lub dietę wysokotłuszczową, niskowęglowodanową, a po upływie 67 h mierzono ilość tłuszczu wewnątrz [...]
[...] delikatne kwiaty. Jak przygotować napar z bratka polnego? Jeśli chcesz przygotować napar z bratka polnego, wystarczy, że pół łyżki suszonego ziela zalejesz szklanką gorącej wody. Taką mieszankę należy zaparzać przez około siedem minut. Po odcedzeniu można posłodzić ją do smaku miodem. Napar z bratka polnego warto pić regularnie, na przykład dwa [...]
Intermittent fasting to system, w którym dany rodzaj diety jest alokowany w określone ramy czasowe, w skrócie nazywa się ją dietą charakterze przerywanego postu. Zwykle jest to np. trwające 4-8 godzin okno żywieniowe i trwający 16-20 godzin post. Może być to też post w wybrane dni w tygodniu (np. 2-3) lub innego rodzaju ograniczenie dowozu [...]
Błonnik - jest to składnik, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że dieta powinna być bogata w ten "superzdrowy" składnik. W szczególności, jeżeli chcemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował, toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
Czego potrzebujemy: 100 g Choco Muffin 100 ml wody 25 g rozpuszczonego oleju kokosowego 70 g Sugar Free Pudding 300 ml gorącej wody 200 g moreli Jak wykonać: Do czekoladowego proszku dodajemy wodę, rozpuszczony olej i wszystko dokładnie miksujemy. Foremkę o średnicy 18 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, przelewamy gotową masę i [...]
Magnez to pierwiastek mineralny. Jeśli chcielibyśmy rozebrać nasze ciało na poszczególne pierwiastki, to okazałoby się, że magnez byłby czwarty na tej liście. Zaliczany jest również do grupy elektrolitów, gdzie zajmuje drugie miejsce pod względem występowania w organizmie. Z tych powodów musimy dostarczać go wraz z naszą dietą. Magnez a zespół [...]
[...] środowiska Dieta fleksitariańska zmniejsza spożycie mięsa, dzięki czemu chroni zasoby naturalne poprzez zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, a także zużycia gruntów i wody. Spożywanie większej ilości pokarmów roślinnych będzie również napędzać zapotrzebowanie na większą ilość ziemi przeznaczonej na uprawę owoców i warzyw dla ludzi zamiast [...]
Kiedy stajesz się nastolatkiem, w Twoim młodym organizmie zachodzi wiele zmian. Rozwija się ciało, dojrzewa sfera emocjonalna i szaleją hormony. Dzieje się tak dużo, że aż ciężko uwierzyć, że można sobie z tym poradzić. Jednak natura nie jest "głupia" i warto jej zaufać. Biorąc pod uwagę, że młodzież poświęca dużo czasu na naukę oraz rozwijanie [...]
[...] stanów zapalnych i konsekwencji wynikających z niedoboru magnezu. Możemy ją stosować jako środek do kąpieli podczas domowego spa albo wypić rozpuszczoną w szklance ciepłej wody. Nie jest to jednak preparat dla wszystkich i warto pamiętać o możliwych skutkach ubocznych. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3036964/ [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] obróbki termicznej. Duszenie Sposób obróbki stosowany dość rzadko. Polega na krótkim podsmażeniu produktu, aby zamknąć jego struktury, a następnie gotowaniu w małej ilości wody. Stosuje się go głównie w celu uzyskania innych walorów smakowych produktów poddanych tej obróbce, jak i uzyskaniu bardziej delikatnej struktury w porównaniu ze [...]
[...] od samego początku) jest doskonała jakość mięśni, gęstość, głęboka separacja, rzeźba, a co za tym idzie - duża ilość widocznych mięśni. W formie startowej, kiedy ilość wody pod skórą jest „żadna” widoczna jest bezwzględnie doskonała twardość, suchość, głęboki podział i prążkowanie mięśni. Już w zwrotach obowiązkowych prezentuje [...]